woensdag 1 juni 2016

Dt bestaat niet

Dt bestaat niet

Voor veel mensen is het een van de pijlers van de werkwoordspelling: de dt. Maar helaas voor die mensen: de uitgang dt bestaat niet. Uitleg Hoe vaak stichten we niet verwarring door te stellen dat een persoonsvorm op dt eindigt.


Hij eindigt gewoon op t. We zeggen toch ook niet hij. Een ik-vorm die eindigt op dt bestaat niet ! Fout: Ik vindt werkwoordspelling. Bekijk het Oefenboek Werkwoordspelling. Eigenlijk zouden we in veel gevallen niet mogen spreken over de dt -regel. Daardoor is een leerling compleet in de war.


De uitgang - dt bestaat. Bij het schrijven vind ik het belangrijk dat er geen spelfouten in de tekst staan. Natuurlijk gebeurt het me alsnog met enige . Journalist en zelf Germanist van opleiding Stavros Kelepouris heeft het over “de beruchte dt -regel die eigenlijk niet bestaat ”. Samen met professor Sandra doet hij al jaren onderzoek naar de zaak- dt , dus hij kan het weten. Maar niets is zo gênant als een dt -fout in je tekst. Dan zou er een werkwoord moeten zijn waarvan de stam eindigt op - dt.


Al 3jaar zitten we met de handen in het haar als het gaat over de dt -regel. De man die ons gedurende al die jaren stress bezorgde is Arnold . Nu staan dt -fouten bij lezers in de top van ergernissen. Als schrijver wil je natuurlijk niet dat de vorm afleidt van de inhoud.


Stam is verhuiz, maar omdat die vorm niet bestaat wordt het verhuis, met tóch een d op het eind. Walt Godswoo2dtis gelijck hp selbe is . Mijn stelregel luidt al jaren: dt bestaat niet. De juiste spellingregel luidt stam plus t ! Al dat gepraat over dt leidt juist tot fouten.


Vergeet niet dat we eerst leren spreken voor we leren schrijven en dat er talen bestaan die geen geschreven code kennen. Neem nu de beruchte dt -regel, die eigenlijk niet bestaat : die volgt uit de algemene regel voor de derde persoon enkelvou werkwoordsstam . Volgens de Nederlandse Taalunie gaat de dt -regel nog lang niet verdwijnen, dus we. Iedereen maakt dt -fouten, zelfs wie de spellingregels perfect beheerst. De meeste mensen storen zich niet echt aan een occasionele spelfout.


Voor zulke moeilijke woorden bestaan geen spellingregels, je moet hun . Het artikel is volledig terecht, maar dat dt niet bestaat wordt schertsend bedoeld. In trainingen reageren mensen vaak een beetje verbolgen als ik zeg dat dt niet bestaat : er zijn toch werkwoordsvormen met dt aan het eind? De dt -regel is niet moeilijk, jij bent gewoon dom.


Dt bestaat niet

Het is soms wel verwarren omdat zowel voltooid als voltooit bestaat. Zorg je ervoor dat jij die níet maakt, dan kan dat jouw website net dat beetje extra. Ben je tot de conclusie gekomen .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts