woensdag 29 november 2017

Als je het leuk vindt met d of dt

Als de stam van het werkwoord wel eindigt op een d , zoek je het onderwerp. Hi Nancy, Leuk om te horen dat de oefenboeken rekenen goed geholpen hebben. Een woord eindigt dus op dt als de ik-vorm op een d eindigt en de hoofdpersoon een. Over gebiedende wijs hebben we een aparte pagina: raa vind , red. Vind je het ook allemaal zo moeilijk?


Als je het leuk vindt met d of dt

Als dat na het werkwoord komt, schrijf je geen t: wat vind je van de nieuwe minister. Met dt : - Vindt u het leuk ? Wat vindt u van de wijn? Heb je het verbruid of verbruidt? Voeg een t toe: jij wordt, jij . Een ander voorbeeld: Misschien vind jij dat niet leuk - ook dan geen t. Dan schrijf je het werkwoord met – dt : zij wordt, hij vindt , het bloedt.


In de tegenwoordige tijd wordt nooit een d aan de stam toegevoegd. Als het werkwoord vinden vervangen wordt door . Daar is een heel eenvoudig ezelbruggetje voor. En als de stam van het werkwoord. En vind ik altijd de juiste spelling van mijn werkwoorden. Als die eindigt op -de, eindigt het voltooid deelwoord op - d. Wanneer schrijf je een werkwoord met een d en wanneer met dt ? Een handig trucje voor als je het niet meer weet: vervang het werkwoord door . Goed kunnen spellen, of je het nu leuk vindt of niet, is belangrijk.


Als je ergens solliciteert, ongeacht de functie, wordt je CV. T, een D , op DT , of geen van beiden? Wil je weten of een voltooid deelwoord eindigt op een d of een t? Heel leuk stukje, maar toch een taalfoutje.


De uitzondering op de regel komt als je of jij achter het werkwoord staat. Jou moeder mij altijd bloed afnemen. De bepalers: dat zijn zij die bepalen er een t, d of dt gebruikt moet.


In onze brochure vindt u alle mogelijkheden en leuke ideeën. En wil je eindelijk wel eens weten hoe het zit met - d , -t en - dt ? Als de persoonsvorm niet de ik vorm is, wordt het wordt met dt. De D blijft altijd: ik wor jij wordt, word jij, zij wordt. Let op bij het schrijven van de persoonsvormen tt van werkwoorden met d. Net als bij andere werkwoorden komt in de hij-vorm een t achter de ik-vorm:.


Het is: jij wordt en jij vindt , maar: word jij? Q Een persoonsvorm van een werkwoord op ~ten kan best op ~ dt eindigen. Wordt in een zin als Had(t) gij nog iets mede te delen?


Als je het leuk vindt met d of dt

Je vindt de persoonsvorm door de zin in de andere tijd te zetten. Als je het trucje met lopen toepast, hoor je geen t. Die zijn gebruikt om een leuk woord te bedenken dat je kunt onthouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts